Cennet Hurması Nasıl Kurutulur?
Her sonbahar mevsiminde olduğu gibi bu sene de bahçemizden topladığımız cennet hurmalarının tam olgunlaşmamış olanlarını toplayıp kuruması için gerekli işlemeleri yapacağız siz de ev ortamında cennet hurması kurutmak istiyorsanız aşağıdaki tarifi uygulayabilirsiniz.
Öncelikle olgunlaşmamış (gök-sert) cennet hurmalarının kabukları soyulur.
Kabukları soyulan meyveler saplarından birbirleri ile temas etmeyecek bir şekilde iplere asılır.
Bu nedenle kabukları soyulan meyvelerin sap kısımlarına zarar verilmez (ipe asılabilmesi için)
Güneş görebilecek ve yağmur almayacak bir yere (biz balkona astık) asılan hurmalar yaklaşık 1 ay kurumaya bırakılır.
Asılan hurmaların yağmurlu havalardan ve nemli-rutubetli ortamdan korunması önem taşımaktadır.
Sıcaklıkların düşük olduğu yerde ve kapalı ortamda kurutulursa bu süre 2-3 ayı bulabilir.
Kurutma işlemi tamamlanan Cennet hurmaları üzerindeki toz ve yabancı maddelerden arındırmak için yıkanır.
Yıkanan cennet hurmaları temiz bir bez yardımıyla kurulanır ve dinlenmeye bırakılır.
Dinlenen hurmalar yumuşak bir hal alır.
Hazırlanan cennet hurması kuruları cam bir kavanoza alınarak serin, karanlık ve rutubet almayan bir alanda saklanır.
Biz cam kavanozların içinde buzdolabında muhafaza ediyoruz. (Tüketeceğiniz zaman oda sıcaklığında biraz bekletmeniz iyi olur)
Ve kahvenin çayın yanında afiyetle yenir
Cennet Hurması
Trabzon hurması, Japon hurması, cennet hurması ya da Akdeniz hurması, yöresel adı ile ambe veya amme; abanozgiller familyasından, Akdeniz Bölgesi gibi subtropik iklim kuşaklarında yetişen bir ağaç türü ve bunun meyvesine verilen ad. Türkiye’ye ilk defa 1920 yıllarında Fransızlar tarafından getirilip Hatay bölgesinde yetiştirilmiştir, bu nedenle meyvenin ismi tini frence (Fransız inciri) veya Frenk elması olarak da bilinir.
Taze ve Kuru Cennet Hurmasının Faydaları
Şekliyle domatesi, rengiyle havucu anımsatan cennet hurması, son yıllarda daha çok kişi tarafından tüketilmeye başlandı. Cennet hurmasının faydaları bilindikçe tüketimi arttı. Ayrıca lezzetini de keşfedenler cennet hurmasını mevsimi dışında kurusunu da tüketmeye başladı. Türkiye’de genellikle Trabzon hurması adıyla bilinen bu meyvenin, Japon hurması ve Akdeniz hurması gibi isimleri de bulunur. Diospyros türündeki ağaçlardan elde edilen cennet hurmasının yüzlerce çeşidi vardır ve sonbahar mevsiminde hasat edilir. Kış başlarına kadar tezgahları renklendiren meyve, ham ve sert haldeyken sarıdır, olgunlaştıkça yumuşar ve turuncu bir renk alır. Çoğu sert haldeyken yenemez, ağızda buruk bir tat bırakır. “Cennet hurması neye gelir?” sorusuna verilebilecek en iyi cevap; bu meyvenin ‘vitamin, mineral, antioksidanlar ve lif zengini olduğu’dur. Kuru cennet hurmasının faydaları da tazesiyle aynıdır. Tazesi ya da kuru fark etmeksizin ölçülü tüketilmesi gereken bir meyvedir. Cennet hurmasının faydaları şöyle sıralanabilir.
Bağışıklık Sistemini Güçlendirir
C vitamini deposu cennet hurması, beyaz kan hücrelerinin üretimini arttırarak bağışıklığı güçlendirmede destekçidir. 1 cennet hurması, gündelik C vitamini ihtiyacını karşılamak için yeterlidir. Beyaz kan hücreleri, viral, bakteriyel ve diğer toksinlere karşı vücudu savunucu rol oynar. Vücutta görülen inflamasyon virüsler ve hastalıklara karşı doğal bir savunmadır. Hastalık bitse bile vücutta kalmaya devam edebilir. C vitamini vücuttaki bu iltihabı azaltmaya yardımcı olurken, kemikler, kan damarları ve cilt dahil olmak üzere bağ dokularını korur. C vitamini cildin esnekliğini arttıran, iyileşmeyi hızlandıran ve vücutta antioksidan seviyesini yükselten kolajen üretimini artırır. C vitamini kanser, astım, kardiyovasküler hastalıkların gelişimini önlemede destekçidir.
Sindirim Sisteminin Dostu
Cennet hurması B6 vitamini içerir. B6 vitamini proteinlerin, yağların ve karbonhidratların parçalanmasına yardımcı olurken enerji seviyelerini dengeler. Gaz, şişkinlik ve kabızlık şikayetleriniz için faydalı olabilir. Tanenler ve polifenoller, sindirim sistemindeki enfeksiyonları azaltmada anti-mikrobiyal özelliklere sahiptir. Ayrıca cennet hurmasının lif içeriği, bağırsakların düzgün çalışabilmesi için floranın dengelenmesini sağlar. 6 gram kadar lif içeren bu meyve, günlük 24-25 gram lif ihtiyacının çeyreğini karşılamış olur.
Kalp Hastalıklarına Karşı
Cennet hurmasında bulunan antioksidanlar, oksidatif strese karşı koyarak hücre hasarını yavaşlatmaya önlemeye destek olur. Oksidatif stres diyabet, kanser, kalp hastalığı gibi kronik hastalıklarla ilişkilendirilir. Antioksidan bakımından zengin cennet hurması tüketmek bu hastalıkların riskini azaltmaya yardımcıdır. Diğer flavonoidler ve antioksidanlarla birlikte tannik ve gallik asitler; yüksek tansiyon, inflamasyon ve yüksek kolesterole karşı koyar. Havuçta da bulunan beta-karoten içeriği ile hurmanın kalp krizi riskini düşürdüğünü belirten çalışmalar vardır. Kanda bulunan kötü kolesterol (LDL) seviyelerinin düşürülmesinde etkili olan antioksidanlar, bu sayede kanın vücutta daha sağlıklı pompalanmasına destek olurlar. Akciğer ve beynin gerekli bölgelerine kan akışını sağlamaya yardımcıdırlar.
Anti-Kanser Özellik Gösterir
Beta-karoten gibi karotenoidler ve flavonoidler açısından zengin Trabzon hurması, kanserden korunmada önemli rol oynar. Akciğer ve kolorektal kanser risklerinin azaltılmasında etkili olabilirler.
Diyabete Engel
Cennet hurması, anti-diyabetik özellikler gösteren flavonoidler içerir. Protein veya yağların kanda şekerle birleşmesi sonucu oluşan zararlı bileşiklere “ileri glikasyon son ürünleri” (AGE’ler) adı verilir. Flavonoidler, diyabetin başlangıcıyla da ilişkilendirilen AGE’lere karşı koruma sağlar. Ancak cennet hurması, diyabetten korunma sağlasa da yüksek şeker içeriği nedeniyle ölçülü tüketilmelidir.
Cildi İyileştirir
Cennet hurması A vitamini, beta-karoten, lutein, likopen ve kriptoksantin içerir. Bunlar da oksidatif stresi azaltırken kırışıklıkların ve yaşlanmayla gelen cilt lekelerinin gecikmesine yardımcı olur.
Hamileyken de Tüketilebilir
Hamilelik beslenmenize de cennet hurmasını ekleyebilirsiniz. Hamilelikte cennet hurmasının faydaları hem bebek hem anne için düşünülebilir. Hurmadaki kalsiyum, fosfor gibi mineraller bebeğin kemik gelişimine katkı sağlar. Demir içeriği annede gelişebilecek anemi riskine karşı bir önlem olabilir. Hamilelikte daha çok ihtiyaç duyulan folat ise yine cennet hurmasının güçlü besin değerlerinden sadece biridir. Cennet hurmasının faydaları hamileyken de bu besini tüketmek için bir nedendir. Ancak yine de hurmayı beslenmenize eklemeden doktorunuza danışın.
İlginizi Çekebilir ;